Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Van remény

2013.01.24. 10:19 stradivari

Homo_sapiens_neanderthalensis.jpg

Azoknak, akik már-már feladnák, azoknak, akik már menekülő útvonalakat terveznek, azoknak, akik már senkinek és semminek nem hisznek (s egyedül a Greenpeace blogját olvassák), most mondom: VAN REMÉNY! Mint egy minapi híradásban olvastam, sikerült elegendő mennyiségű örökítőanyagot kivonni a neandervölgyi ember (Homo neanderthalensis) csontmaradványaiból, hogy rekonstruáljuk a 33 ezer éve kipusztult faj DNS-ét. A bombasztikus bejelentést George Church, a Harvard Egyetem genetika professzora tette, s csodálom, hogy a hír nem került a hírek élvonalába. Hisz gondoljuk csak meg, micsoda forradalom történne itt, ha ismét megjelennének a jó neandervölgyiek. Harmincháromezer évre visszanyúlni, s onnan megújulni itt és most – lássuk be gyökeres változásokat hozna a honi kül-bel-gazdaság-kultúr-és szociálpolitikában. (Mert az iránt semmi kétségem, hogy a kísérletre nálunk kerülne sor, hisz őseink nyomát keresve nyilvánvaló, hogy neandervölgy egy csomópont  - fura is, hogy eddig ott nem találtak magyar vonatkozású leleteket) Hogy nem a fellegekben járok idéznék a jeles genetikus nyilatkozatából. "A neandervölgyiek valószínűleg máskép gondolkodtak, mint mi. Tudjuk, hogy nagyobb volt a koponyájuk. Még az is lehet, hogy intelligensebbek voltak nálunk... Amikor eljön az idő, hogy megküzdjünk egy járvánnyal, vagy esetleg el kell hagyni a bolygónkat, gondolkodásának módja nagyon hasznos lehet számunkra... Az újjászülető neandervölgyi ember létrehozhat egy új neo-neandevölgyi kultúrát, amely politikai erővé is válhat" – fejtegette a prof.

Én most nem mennék bele abba az - egyébként hálásnak látszó – témába, hogy milyen programmal indulna a következő, demokratikus választásokon a Magyar Neander Párt, kivel kötne koalíciót, csatlakozna-e az Együtt 2014-hez, mi lenne az álláspontja a hajléktalan-kérdésben, és kiállna-e Geréb Ágnes mellett. Nem. Én a kérdést lokalizálnám annak – felületes – vizsgálatára, hogy mit élhetne meg egy ilyen klónozott neander (a továbbiakban Neamber), ha egyszerre lüktetne benne a 33 ezer év előtti vér és a mostani világ erkölcsi rendje, normái. Mit élhetne meg a Neamber, ha azt tapasztalná lépten-nyomon, hogy ami körülötte történik az ember-és természet elleni merénylet, ha azt látná, hogy az emberek körülötte nem a szívükre, hanem a gondolatikra hallgatnak, ha azt érezné, hogy hiába telt el 33 ezer év, lényegében ugyanaz van: harc a túlélésért, csak épp cifrább lett a díszlet és több a hazugság.

Ha meggondoljuk, hogy egy friss felmérés szerint a választásra jogosultak több, mint fele nem tud, vagy nem akar politikai pártot megnevezni, akire jó szívvel szavazna, máris belátható, hogy a Neamberek megjelenése valódi alternatívát nyújthatna a bizonytalan csüggedőknek, vagy  a csüggedő bizonytalanoknak.  Tiszta múlt, tiszta beszéd, tiszta eszközök. Ez behozhatatlannak látszó előnyt biztosítana számukra. Már csak az kell tehát, hogy kellő számú Neamber lépjen a mai, magyar valóságba és mihamarább. De addig is mi legyen? Erről ugyan nem beszélt – mert nem kérdezték – a jeles genetikus, de a mostani (magyar) ember génállományában, tudati rétegeiben ott bujkál az örökkévalóság. Csak kicsit el van dugva, mondhatni le van nyomva. Időnként ugyan kopogtat, jelzéseket ad – például ilyenkor szokott másként verni a szívünk -, időnként fellázad – ilyenkor történnek a fizikai kellemetlenségek velünk, mint például a betegség, baleset -, aztán elhallgat és vár. Egy darabig. Lehet, hogy már ténleg csak a Neamber segíthet?


2 komment

Címkék: választás klón

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr205040182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toma001 2013.01.24. 11:29:14

Sőt a neandervölgyi vegetáriánus volt, szóval az animal right movements-ek úttörői lehetnének! Ha csak a homo sapiens sapiens rá nem szoktatja a húsra.

funlol 2013.01.24. 17:49:36

Nem, nem. Soha ne bántották volna a növényeket. Ők csak fénnyel táplálkoztak és tudtak fotoszintetizálni is! Sokkal, sokkal intelligensebbek voltak mint mi. Ki se pusztultak, hanem valójában elrepültek más bolygóra, mert jövőbe is láttak, és tudták, hogy az atomreaktorból ki jön a sok sugárzás és ezért a napelemes űrhajójukkal elhagyták a Földet.
süti beállítások módosítása